Rolex Fastnet Race: Denis Van Weynbergh en Erwann Le Méné schitteren tijdens een danteske race!

Julie Docsterd,
02-08-2023
Het Belgisch-Franse duo, Denis Van Weynbergh en Erwann Le Méné, heeft de verjaardagseditie van de Rolex Fastnet Race getrotseerd, hun eerste race in de nieuwe kleuren.

De Rolex Fastnet Race: strijd op zee

De 450 deelnemende teams aan de 50ste editie van de Rolex Fastnet Race werden niet gespaard. De extreme omstandigheden leidden al in de eerste nacht tot bijna 90 afhakers. “Het was een harde strijd,” gaf Erwann Le Méné na de eerste paar uren van de race toe. Maar ondanks het feit dat hun IMOCA60, waarvan Vakantieweb partner is, om de 2-3 minuten overstag ging en een gebrek aan wind bij de Fastnet, slaagde het duo erin om met succes te zeilen. Hun doorzettingsvermogen werd in de verf gezet toen ze hun spinnakervlecht (die in het water was gevallen) moesten doorknippen en onder zeil in achteruit verder gingen.

Missie volbracht voor de D’Ieteren Group IMOCA

Het Belgisch-Franse duo kwam als 26ste over de finish na 3 dagen, 11 uur en 4 minuten op zee. Hun doel was duidelijk: de boot heel houden, kilometers maken in de aanloop naar de Transat Jacques Vabre, de nieuwe configuratie onder de knie krijgen en leren om samen te zeilen. “We moeten niet te hard van stapel lopen,” benadrukte Denis Van Weynbergh. Het team heeft een aantal belangrijke lessen geleerd uit deze race, vooral qua crisismanagement en communicatie aan boord.

Positieve balans en volgende stappen

Het duo bewees de robuustheid en betrouwbaarheid van de boot en bevestigde ook de vlotte werking van de boordsystemen: “De apparatuur werkt goed, net als de automatische piloot, dus dat geeft ons veel vertrouwen”. Dit vertrouwen is essentieel voor de volgende fase van de avonturen van het duo, dat in september naar de Défi Azimut trekt, en vervolgens in oktober naar de Transat Jacques Vabre. Denis is daarnaast van plan om in zijn eentje deel te nemen aan de ‘La Retour à la Base’, een kwalificatiewedstrijd voor de Vendée Globe 2024.